In veel bedrijven en organisaties is er een tekort aan gespecialiseerde, competente en voortvarende managers, die in staat zijn om zelfstandig leiding te geven aan een bedrijf of organisatie en om (in een korte tijd) tot een resultaat gericht project te komen. Doordat de juiste persoon ontbreekt binnen strategische posities kan dat ervoor zorgen dat een organisatie (verder) in de problemen komt. Dit is een belangrijke reden waarom in veel gevallen gebruikt wordt gemaakt van interim management.

Interim management wil zeggen het tijdelijk inzetten van een externe manager binnen een bedrijf of organisatie die een specifiek gerichte opdracht meekrijgt. De Interim Manager zorgt voor extra kennis om een zo een meerwaarde te creëren binnen een bedrijf.

In bijna alle gevallen heeft een interim manager geen voorkennis van een specifiek bedrijf en heeft er ook geen emotionele banden mee. Hierdoor kan de interim manager objectief, zakelijk en efficiënt zijn werk als interim manager vervullen. Enkele voorbeelden van een rol als interim manager zorgen voor de juiste analyse, richting geven aan (nieuwe) bedrijfsstructuren, zorg dragen voor overdracht van bedrijfsprocessen, of zorgen voor veranderingen in de bedrijfsstructuur.